And the News again!

November 30, 2010Kabri 3 Comments »

Neven tarkemman diffin tuloksia tuli eilen vihdoinkin ja pienen rustauksen ajattelin tänne laittaa asiaa seuranneille.

Eli taudin kuva sopii kroonisen puoleiseen kohtutulehdukseen liittyvä verenhukka yhdistettynä alentuneeseen raudan saantiin + heikosti imeytyvä ruoka (mahd. laatu tai ruoka-aineallergian vuoksi). Ehkäpä potentiaalinen borrelioosi saattanut kroonisena muotona aiheuttaa munuaisiin liittyvää vajaatoimintaa (heikentynyttä erythropoietiinin tuotantoa) ja sen vuoksi heikentynyt punasolutuotanto.

Jep, näinpä. Nevellä oli juoksu nyt ennen kesän juoksua tasan -09 jouluna ja joskus tuossa huhti-toukokuulla rupesi miettimään, että miksi koira oli ihan kuin kunto olisi huonontunut. Jokin tulehdus siis jäänyt päälle mikä alkoi tuollon vasta näkyä ja oirehtia. Noh, siitä seurailtiin ja ei sen kummemin tullut ajatelleeksi kun koira kuitenki lenkkeili normaalisti, söi ja joi jne – ei mitään normaalista muuta poikkeavaa. Sitten kesäkuussa selvisi suolinkaistartunta, kun Neve oksensi yhden elävän aikuisen suolinkaisen ja oli satunnaisesti köhinyt tätä ennen ja uhkailin jo eläinlääkärireissulla, jos ei selviä ja siitähän tämä sitten lähti.

Kesä mentiin normaalisti Neven suorittaessa +36 °C helteessä paimennustaipparit ja sitten viimeisen paimenusleirin jälkeen elokuussa kopattiin tyypilliset borrelioosin oireet ja siitä reilu kuukausi eteenpäin ja ei muuta kuin antibioottia ja tippaa päivystyksessä. Mikään ei ole niin kamalaa nähtävää kuin se, että oma koira kouristelee, kuola valuu suusta, se katsoo omistajaa silmiin tuijottaen anelevasti, että “auta mua jotenkin, pliis” ja samaan aikaan tajunnantaso heikkenee kun ei meinaa pysyi tajuissaan. Ainoa miten Neven sai pysymään tajuissaan odotellessa vuoroa päivystävällä oli se, että minä menin siitä yli 5m päähän jolloin sen yhden ihmisen koirana vahti vain sitä mihin minä menin ja näin se pysyi tajuissaan.

Näin jälkeen päin loogisesti ajateltuna tämä kaikki sopii yksiin. Tulehdus jäänyt edellisestä juoksusta, siihen ynnätään suolinkaiset, jotka heti omalta osaltaan suurena määrä vaikuttavat ruoansulatukseen ja tietenkään sillon kun loiset on valloillaan ei enää suolistokaan ole normaali -> ruoka ei imeydy niin kuin pitää ja tätä kautta ravinteiden saanti on huonoa/heikkoa ja siitä johtaa sitten tuohon voimakkaaseen anemiaan. Sitten kun siihen vielä ynnätään samaan aikaan borrelioosin ja suolinkaisten kanssa juoksu niin soppa olikin valmis.

Nyt sitten 6kk myöhemmin jatketaan kuntoutusta, syödään Royal Canin Gastro Intestinal ruokaa useita kertoja päivässä pieninä annoksina, joka on äärimmäisen hyvin sulavaa ja jossa proteiinit on pilkottu eri tavalla, kuin normaalissa teollisessa ruuassa, ja ovat helposti hyödynnettävissä. Kontrolleissa käydään vielä satunnaisesti tsekkaamassa tilanne ja palataan pikkuhiljaa normaalin ruokaan, mikäli Neven yleiskunnossa ei tule muutoksia. Mahdolliset allergiat tutkitaan myös ajan kanssa ja Neven leikkaamista on pohdittu jotta juoksuja ei tulisi enää. Huokasta en vieläkään osaa tämän asian kanssa mutta kaiketi se tapahtuu aikanaan sitten.

Neve on nykyisin selkeästi hieman viluinen sairastelujen myötä, joten se tykkää nukkua lämpimästi kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

/

Neve’s results of a blood sample came finally and I thought to put a little story here too.

So the disease is chronic inflammation of the uterine side of blood loss, combined with a reduced iron intake of low-absorbing food (or possibly the bad quality of food or/and food allergy). Perhaps the potential borreliosis may cause a chronic form of kidney failure (a weakened erythropoietin production) and therefore reduced red blood cell production.

Yep, sounds bad. Neve was running exactly in -09 Christmas and sometime after that April and May began to wonder why the dog was suddenly in quite poor condition. Like she has lost her condition suddenly. An infection what remained on the top of all began to be seen. Oh well, we started to monitor her fitness and didn’t think that more because she ate, drank and etc. she was in normal shape. Then in June it became clear that Neve puked an adult parasite and had before this randomly vomit.

Summer went normally and Neve performs in +36 ° C of heat doing her HCT tests and then last August after herding camp she got typical borreliosis symptoms and  about 1,5 months later we ran to the emergency room and the vet gave her an antibiotic and hydration. Nothing is so terrible than to see the fact that my dog having seizures, spittle runs from the mouth, her staring me at eyes saying: “help me somehow, please” and at the same time the level of consciousness deteriorates when she doesn’t remain in conscious. The only way to keep Neve in conscious was that I had to stand about 5 m away from her.

In logically speaking, this all fits. Inflammation left from the previous running and with parasites it is added to the immediately to high number of affecting the digestive system of being in bad shape and of course, when the parasites were found there is no longer chance to digest food normally -> Food is not absorbed as it should, and nutrient supply is bad / weak and the result then is bad anemia. Adding the runnings, borreliosis and parasites together the soup is ready.

Now 6 months later, then continued rehabilitation, eating Royal Canin Gastro Intestinal food several times a day in small portion, which is an extremely well-digested and the proteins are digested in a different way than the usual industrial foods, and are easily exploitable. Controls are still going on weekly to check out the situation and slowly returning to normal food, if Neve’s general condition is not changing. Any allergies, is also examined in time, and the vasectomy of Neve has been discussed. I still can’t rest with this case, but I guess it will happen some day after we are truly back to normal.

I hope I wrote clearly and right so this could be understood well. 😀

Neve is quite chilly now so she likes to sleep in warm place.

Ja pitihän se Larasakin kuva ottaa.
/
Had to take a picture of Lara too.

Lisäksi olen taas käynnistänyt Pipotehtaan ja tein itselleni vihdoinkin kaipaamani villasukat ja lapaset.
/
Finally I had some time for knitting something to myself – socks and mittens.

Nuorimmaisin eli Pine on kasvanut. Näyttää jo isolta kissalta!
/
Our youngest, Pine, has grown and she looks like a big girl now!

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to this entry

 • Iiris Says:

  Voi, Neve on kyllä kovan onnen koira. Mutta hyvä että syy selvisi ja sitä voidaan hoitaa. Ja neidin tilanne alkaakin jo kuulostaa paremmalta. 🙂

  p.s: Ihanat lapaset!

 • Karo Says:

  Kyllä se Neve on nyt parempaan selvästi. 🙂 Tänään se sai uuden t-paidan päällensä ja siinä on rinnassa Barbien kuva. 😉

  Ja lapaset onnistui ihan jees tällä kertaa, olen itsekin tyytyväinen niihin. Nyt on mitä pitää! 😀

 • Maria Says:

  On se Neve kyllä sissi! Hieno tytsy, ja niin se vaan porskuttaa eteenpäin.. 🙂

  Multa ja Dompalta voimaterkut Nepponille! (ja vähän Laralle kanssa :D)

Join the discussion